Call To Action: Vis kunderne vej på hjemmesiden
En succesfuld hjemmeside leder besøgende i den rigtige retning og opfordrer til handling.
2019 M10 02
Name: CTA.PNG. Description: Atletikløbebane med påskriften "CTA". Credit: Austris Augusts.

5 veje til flere leads

Måden, vi indretter en hjemmeside på, har stor betydning for, hvordan besøgende agerer i mødet med billeder, tekster og knapper. Det er frem for alt vigtigt at være bevidst om, at struktur og indretning betyder noget, når vi inviterer gæster indenfor.
Når vi møblerer et hjem, træffer vi en masse valg for kommende bevægelsesmønstre i de enkelte rum, hvordan man placerer sig og kommer rundt. Hjemmesiden er et hjem på nettet - og det er præcis det samme, der er på spil her, som når vi indretter entreen, stuen eller kontoret.
Gæsterne skal kunne bevæges sig omkring på en meningsfuld måde. At stille en stol frem er en venlig opfordring til at sætte sig. De samme tanker vedrørende indretning kan vi tage med os ind på hjemmesiden, hvor det netop gælder om at få besøgende til at foretage sig nogle ønskede handlinger.
På hjemmesiden hedder sådanne tanker CTA.
Hvad er CTA?
Forkortelsen CTA står for Call To Action og er på dansk en opfordring til at handle. Når vi snakker om CTA på en hjemmeside, gælder det altid bestræbelserne på at placere disse opfordringer de rigtige steder og på den rigtige måde.
En velvalgt CTA vil kunne mærkes ved, at flere besøg på hjemmesiden bliver omsat til konkrete leads - altså at klik konverteres til flere kunder.
Få flere leads
Der kan være mange forskellige formål med at lave en hjemmeside, og derfor vil opfordringerne til besøgende naturligvis forme sig forskelligt derefter.
Ønsker man, at gæsten skal udfylde en kontaktformular, tilmelde sig et nyhedsbrev, downloade en e-bog, ringe op via telefonen eller bare klikke på en udvalgt knap, der leder ind på en ny side - ja, så er man allerede godt i gang med at gøre sig overvejelser om CTA.
Spørgsmålet er så: Hvordan får man folk til at handle, sådan som man ønsker sig det? Her vil nogen måske mene, at CTA hører ind under psykologien som en form for manipulation af gæsten, men i virkeligheden drejer det sig helt enkelt om dygtig kommunikation. At vejlede den besøgende, fange opmærksomheden og tydeligt henvise til de muligheder, der er for at handle.
Bolden er altså givet op for et kreativt spil, der handler om at aktivere gæstens interesse. Det kan gøres på mange måder, men der er 5 ting, som man altid bør have med i sine overvejelser:
1. Placeringen
CTA’en skal placeres der på hjemmesiden, hvor gæsten med størst mulig sandsynlighed vil støde på den - og give den et klik! Det er formentlig ikke en god idé at placere den som konkluderende afslutning i bunden af en lang forklarende tekst (mange har slet ikke tålmodighed med lange tekster på nettet og vil derfor aldrig nå frem til den).
Name: vejskilt.png. Description: vejskilt som peger mod højre og venstre. Credit: svift.net.
CTA’en gør sig generelt godt i toppen, fx i en hero-sektion eller som en del af layoutets header, men kan også sagtens gentages i footeren. Generelt er det en god idé at bygge hver eneste side op omkring flere forskellige CTA’er, som altid er motiveret af det omgivende indhold.
Vær opmærksom på at finde balancen mellem på den ene side at gøre dem let tilgængelige, og at de på den anden side ikke står i vejen for interaktionen med det øvrige indhold.
2. Synligheden
CTA’en skal selvfølgelig være let at få øje på. Pop-up-beskeder og -reklamer er måske nok effektive i den forstand, at de meget tydeligt gør opmærksom på sig selv, men det er så også samtidig faren ved dem: De kan nemlig meget nemt komme til at virke anmassende og irritere den besøgende. Så pas på med dem!
Name: live.png.
En CTA, der skræmmer gæster væk, er naturligvis en dårlig CTA. Så er det meget bedre at søge at motivere gæsten til et klik med mere diskrete virkemidler.
Kontrastfarver er med god grund det mest udbredte virkemiddel til at skabe synlighed. Det virker nemlig! Giv knappen en farve, der adskiller sig fra hjemmesidens øvrige design - og hvis du så også giver den en passende størrelse, er du på rette vej.
3. Formuleringen
Det er nemt nok at sige, at du skal bruge de rigtige ord. Men vigtigere er det at sige, at du skal fatte dig i korthed. En besøgende skal på et splitsekund kunne afkode budskabet - så pak det ikke ind. Brug så få ord som muligt og sørg for at tilbuddet til gæsten står klart og præcist.
Name: notes.png.
4. Opfordringen
En CTA skal jo opfordre til handling. Så tøv ikke med at bruge bydeform i indledningen af sætningen: “Køb”, “Prøv”, “Del”, “Bestil”, “Tilmeld”, “Download”, “Klik her”. På den måde signalerer du klart og tydeligt, hvad opfordringen går ud på.
Name: svift-team.png.
5. Værdien
Hvad får den besøgende ud af sit klik? Det må der ikke herske tvivl om. En vellykket CTA tilbyder den besøgende noget af værdi, helst noget som kan være svært at sige nej tak til. Det kunne fx være noget, der er “Gratis”, “Uden binding” eller “En guidet tour”. Hvad som helst, bare det er attraktivt og har reel værdi.
Name: seo-graph-feature-circle.png. Description: seo graph feature circle. Credit: svift.net.
Lad for alt i verden være med at lyve om værdien, smøre tykt på eller oversælge produktet. Det vil blive straffet omgående af den sikkert irriterede gæst, som ikke har tænkt sig at komme igen endsige anbefale dit website til sine venner. Placér kun en CTA, hvis du har noget at tilbyde nogen, som vil få gavn af det.
Held og lykke med dit CTA
Ligesom alle andre former for kommunikation bliver det at lave den helt rigtige call to action af nogle betragtet som lidt af en videnskab. Der findes højt specialiserede eksperter på området, men du kan nå langt ved at have de 5 nævnte punkter med i overvejelserne:
Placeringen, Synligheden, Formuleringen, Opfordringen og Værdien. Så er du godt på vej! Vi ønsker dig held og lykke på rejsen.
Og hvis du har en kommentar til, hvordan vi anvender CTA her på siden - så er du mere end velkommen til at skrive til os:

Flere nyheder

Forbind hjemmesiden med en shop
2020 M04 28
Det er nemt at koble en webshop til et site bygget med svift.net. Vi ser på, hvordan du kan komme i gang med at sælge produkter og ydelser via platformen. (...)
Hjemmesiden holder altid åbent
2020 M04 23
Har Corona-krisen lært os noget om digital tilstedeværelse, så er det, at hjemmesiden er den del af forretningen, som aldrig lukker ned. (...)
Fra knoglekølle til hjemmeside: Jagten på det perfekte redskab
2020 M03 26
At udvikle software er at fortsætte en jagt, der har stået på siden tidernes morgen. Vi er på sporet af det perfekte redskab til at bygge en hjemmeside med. (...)