Farven på succes: Hvad klæder din hjemmeside?
Hvordan skal malerpenslen svinges? At vælge de rigtige farver fra paletten handler om at kende drivkraften og motivationen bag hjemmesiden.
2019 M12 12
Name: roller-paintbrush-outline-tint.png.

Kulør på hjemmesiden

Farverne spiller selvfølgelig en stor rolle for en hjemmesides udseende, det siger vist sig selv. Men vidste du, at de også har afgørende betydning for, hvordan besøgende opfatter og vurderer websitets troværdighed?
Farver vækker følelser i os. Ofte sker det på et subtilt plan, hvor vi aldrig når at blive bevidste om det. Mens alle vores sanser bliver bombarderet med indtryk, kan det være vanskeligt at sige, hvad en orange knap på en skærm gør ved vores humør.
Der er imidlertid lavet mange studier, som bekræfter, at farvevalg har store identitetsmæssige betydninger - og at virksomheders hjemmesider af samme grund farvemæssigt kategoriserer sig efter branche, hvor forskellene skal ses i, hvilke værdier og følelser man ønsker at knytte til sit brand.
Påvirker vores vurdering
I bogen “Management decision” skriver Satyendra Singh, at det tager os mindre end 90 sekunder at vurdere indholdet i det første møde med en hjemmeside. Og 60-90 % af vurderingen er baseret alene på farver!
Uanset hvor præcise de tal måtte være, giver det os et fingerpeg om, at vi nok bør tage farvevalg alvorligt, når vi overvejer vores digitale tilstedeværelse. Farver på tekst, logoer og baggrunde har direkte indflydelse på, hvordan besøgende reagerer emotionelt i mødet med en forretning, en idé eller et helt brand.
Hvad repræsenterer websitet?
At vælge de rigtige nuancer på farveskalaen til en hjemmeside handler dybest set om at lære forretningens kerneværdier at kende. Hvilke følelser vil brandet forbinde sig med?
Svaret på det spørgsmål kræver først noget indsigt i de ideer eller produkter, som hjemmesiden præsenterer for verden.
Det kan måske synes som et tungt ansvar at række ud efter paletten, når nu vi ved, at en forkert anvendt farvetone kan koste på bundlinjen. Men fortvivl ikke! Det er faktisk meget produktivt at være kommet så vidt - for lige meget, hvad budskabet er, er det frugtbart at dykke ned og undersøge afsenderens motivation og drivkraft.
Det er aldrig spildte kræfter at spørge til, hvilken grundstemning man gerne vil ramme med et produkt. Så lad os se på nogle farver:
Rød
Rød er en meget stimulerende farve. I det meste af verden forbindes den med energi, lidenskab og drama. Farven tiltrækker sig opmærksomhed og vil ofte blive brugt til at markere noget vigtigt eller endda bringe en advarsel. Rød er blodets farve, og måske derfor traditionelt set som kærlighedens og de store følelsers farve.
Det er altså en farve, som skal anvendes med varsomhed, men som meget effektivt kan bruges til at rette opmærksomhed mod vigtige beskeder og knapper i call to action.
Orange
Orange udstråler lys, varme og glæde. Farven forbindes ofte med ild, sol, fest og venskabelighed. Den anvendes ofte i humoristiske sammenhænge og siges at appellere specielt til unge mennesker. Den tropiske appelsin-kulør bliver ofte anvendt tematisk i forbindelse med sund mad og andre sammenhænge, som skal stimulere appetitten.
Brug den lyse orange farve, hvor du vil skabe en atmosfære af noget unikt, udtrykke spontanitet, optimisme og et positivt livssyn. Men vær opmærksom på, at den mørkere orange sætter en helt anden antikveret stemning af efterår og vintage.
Gul
Gul er en munter og energisk farve, som særligt knytter sig til en mental tilstand, der har at gøre med indlæring og en rationel opfattelse af verden. Den appellerer til logisk tænkning, nye ideer og kreativitet. Så kan det godt være, at gul også symboliserer falskhed og jalousi, men det er nu engang blevet farven på et godt tilbud: Velkommen til udsalg!
Farven gul påvirker os meget forskelligt afhængig af, hvilken nuance den kommer i. Fra lys optimisme til mørkere eftertænksomhed. Gul er den lyseste farve, vores øje kan opfange, så du bør være påpasselige med ikke at anvende den sammen med hvidt, hvor vi har svært ved at se den.
Grøn
Grøn giver os mange forskellige associationer - lige fra liv, frugtbarhed, miljø og genbrug til harmoni og i nogle kulturer endda Paradis! Grøn er og bliver sundhedens farve, ligesom den kan inspirere til medfølelse og skabe en stemning af samhørighed, stabilitet og vedholdenhed. Grøn kan virke afslappende for øjet og anvendes typisk alle steder, der relaterer sig til naturen eller dyrkning af jorden.
Men med en stærk tilknytning til vækst og sikkerhed gør den sig også godt i sammenhænge, der har med økonomi og penge at gøre. Du kan bruge grøn til at vække tillid. Se bare hvor ofte farven anvendes til at angive et korrekt svar på noget - modsat et rødt, forkert svar.
Blå
Blå bliver ofte associeret med rolige og afslappede tilstande. Farven signalerer styrke og troværdighed. Det er en kølig farve, som giver indtryk af dygtighed, overblik og intelligens. Dyder som knytter sig til pålidelig kommunikation - så det er nok ikke tilfældigt, at de tre store sociale medier (facebook, Twitter og LinkedIn) alle benytter sig af den blå baggrund.
Blå er verden over formentlig den mest anvendte farve på hjemmesider. Det kan altså ligne det sikre valg, men som altid, når man følger med strømmen, kan det også blive opfattet som kedeligt og uopfindsomt.
Lilla
Lilla vedrører lethed, fantasi og spiritualitet. Farven har også gennem tiderne været forbundet med loyalitet, adelighed og prestige. Det er en eksklusiv farve, som skiller sig ud og signalerer kvalitet. Der er noget drømmende over lilla, som kan symbolisere mystik, magi og luksus. Men til det drømmende hører også det visionære.
Lilla kombinerer den blå farves stabilitet og den røde farves energi. I svift.net har vi kastet vores kærlighed på denne farve, fordi vi gerne vil sætte høje standarder for det produkt, vi udbyder. Vi vil desuden gerne fortælle, at vores editor sætter brugerens fantasi og kreativitet fri - at det er et legende let redskab til at lave hjemmesider med.
Udtryk dig som du vil
Kulturelle forskelle gør sig selvfølgelig gældende, når vi taler om farvernes betydning (måske kan svenskerne bedre end danskerne lide kombinationen af blåt og gult?), og selv familiemedlemmer kan være stærkt uenige om, hvilke farver der er pænest.
Smag og behag råder, mens moden skifter. I tøjdesignernes verden har hver årstid sine farver. Så omskiftelige er hjemmesider trods alt ikke, men vi kan også på nettet iagttage kulørte strømninger og tendenser.
På en facebookprofil er vi alle tvunget til at leve med en særlig blå nuance - der er det ikke op til os selv at vælge designet - Din facebookvæg er ikke en hjemmeside. Vi vil gerne give hjemmesidebyggere fuldkommen frihed og fleksibilitet. Du skal være herre i dit eget hjem på nettet, du skal kunne indrette din hjemmeside som du vil.
Rød, blå, grøn? Du kender bedre end nogen anden din forretnings værdigrundlag. Og synes du, at det hele skal have et andet udtryk til jul eller påske, så skifter du dit design-tema med et klik.
Design-appen giver dig hele regnbuen på din palet - brug den og find farven på din succes.

Flere nyheder

Forbind hjemmesiden med en shop
2020 M04 28
Det er nemt at koble en webshop til et site bygget med svift.net. Vi ser på, hvordan du kan komme i gang med at sælge produkter og ydelser via platformen. (...)
Hjemmesiden holder altid åbent
2020 M04 23
Har Corona-krisen lært os noget om digital tilstedeværelse, så er det, at hjemmesiden er den del af forretningen, som aldrig lukker ned. (...)
Fra knoglekølle til hjemmeside: Jagten på det perfekte redskab
2020 M03 26
At udvikle software er at fortsætte en jagt, der har stået på siden tidernes morgen. Vi er på sporet af det perfekte redskab til at bygge en hjemmeside med. (...)