Fra knoglekølle til hjemmeside: Jagten på det perfekte redskab
At udvikle software er at fortsætte en jagt, der har stået på siden tidernes morgen. Vi er på sporet af det perfekte redskab til at bygge en hjemmeside med.
2020 M03 26
Name: cog-outline-shade.png.

Skærmen, du kigger på, var ikke blevet til noget uden stenøksen.

Der er både direkte og mere kringlede kausale forbindelser mellem de fleste menneskeskabte frembringelser, årsagssammenhænge som over tid kan være svære at forbinde.
Men der er det med ideer, at de fører andre ideer med sig, og nogle af dem er så revolutionerende, at de kan ændre vores livsbetingelser. Hver ny opfindelse er et resultat af de foregående.
Har du set Stanley Kubricks film “Rumrejsen år 2001” (2001: A Space Odyssey, fra 1968), så husker du måske et ikonisk klip, hvor det lykkes filmmageren at illustrere mange tusind års teknologisk udvikling - fra den første primitive kølle i hænderne på en menneskeabe til den mest avancerede og forfinede rumteknologi.
Scenen med vores forfader, der sidder i en bunke knogler og pludselig får en lys idé: En knogle kan bruges til at slå med! Vi bliver præsenteret for den skelsættende opfindelse af køllen, som får vidtrækkende konsekvenser. Efter et vildt slagsmål bliver våbnet slynget op i luften, hvor det hvirvler rundt, og i et klip til ny scene bliver køllen byttet ud med et rumfartøj på rejse.
Filmklip fra Stanley Kubricks Rumrejsen år 2001
I et blink med øjnene har vi set den mellemliggende tid for os: I begyndelsen, de første mange generationer, går det uendelig langsomt, ideerne er få, men tilsammen banebrydende.
Først bliver knoglen skiftet ud med en sten, og stenen bliver hen ad vejen bearbejdet til stadig mere specialiserede redskaber, for så at vige pladsen for metallerne og dampmaskinen og kvantemekanikken... alt imens udviklingstempoet bare stiger og stiger med ubegribelig acceleration.
Vi skylder at sige tak
At udvikle software er at fortsætte en jagt, der har stået på siden tidernes morgen. Vi er på sporet af det perfekte redskab til at bygge hjemmesider med - af og til føler vi trang til at hæve blikket, brede perspektivet ud og vise, hvor vi har været, og hvad det er, vi forfølger.
I 2016 ønskede vi os en helt anden tilgang til det at lave hjemmesider. I dag, når vi bygger videre på ideen (hvad enten det er med blyant ved tegnebordet eller programmering dybt nede i koden), bliver vi gang på gang mindet om alle dem, vi skylder tak for at det overhovedet kan lade sig gøre.
Vi mærker tydeligt, at vi er en del af en historie, alt det der er gået forud. De mange ideer og opfindelser, som kom før os, og som vores system står på skuldrene af - vi tænker på alle de visionære bidragydere til teknologier, som vi står i taknemmelighedsgæld til.
På skuldrene af andre
Sammenlignet med mange redskaber er internettet stadig en temmelig ny ting. Alligevel er det efterhånden svært at forestille sig et liv uden. Vi tilpasser os forbløffende hurtigt nye teknologier og vænner os til de fordele, det giver os i en forandret virkelighed.
Ja, vi tager nok internettet for givet - som den mest naturlige selvfølge. Men for ikke så længe siden var det ren mystik.
Det kan du læse mere om i Historien om hjemmesider
Name: hero-image-part1.png. Credit: svift.net.
Vi lever nu i en rigtig spændende tid for softwareudvikling. Det bliver stadig lettere at bygge videre på andres ideer, mens hjemmesiden som fænomen er blevet et fuldkomment selvfølgeligt element i vores hverdag.
Men det betyder ikke, at vi ikke hele tiden har blikket rettet mod det, der kunne være bedre! Det er kernen i al udvikling - selve essensen af det der driver os. Gamle ideer bearbejdes, og pludselig sender nye redskaber udviklingen fremad i spring.
Lige så glade vi er for resultaterne, vi har opnået, lige så bevidste er vi om, at andre har beredt vejen for os. Det føles kun rigtigt at sige det højt - at vi er taknemmelige for at kunne stå på skuldrene af andre i den gigantiske menneskepyramide, vi under ét kunne kalde innovation.
At sænke den tekniske barriere
På samme måde vil det være optimalt (og rimeligt), hvis andre kan bruge vores arbejde til at tage online kommunikation i helt nye retninger. Målet må være at sænke den tekniske barriere, så alle kan være med og få mulighed for at udtrykke sig.
At gøre hjemmesiden til det hjem på nettet, hvor man suverænt kan indrette sig som man vil. Det skal være nemmere at lave en hjemmeside, og det skal frem for alt være nemt at forlænge hjemmesidens liv med et fleksibelt redskab til administration og redigering.
Det må være målet for alle, der udvikler redskaber: at gøre det så let anvendeligt som muligt. Med det bedst tænkelige værktøj i hænderne kan vi spare tid og kræfter, og vi kan forædle slutproduktet.
Stadig behov for fagfolk
Vi vil sænke barrieren og tilbyde alle en nøgle til deres hjemmeside, men der vil altid være behov for eksperter. Selvom hammeren og saven er tilgængelig for alle, vil der stadig være behov for både tømrere og arkitekter.
Der vil altid være forskel på, hvad vi hver især får ud af et redskab. Samarbejdet med grafiske designere, tekstforfattere og fotografer vil kun skubbe yderligere på udviklingen af hjemmesidernes udtryksformer. Sådan ser vi på det.
Vi har stor respekt for faglig ekspertise og vil derfor aldrig tøve med at give vores anbefalinger til folk med et særligt blik for visuel kommunikation:
Kan du og din hjemmeside bruge en ekspert?
Her kan du finde assistance til design, grafik, branding, tekster, fotos, video, IT-administration, Mailserver og meget mere:
Nye redskaber fører nye ideer med sig. Tiden vil vise hvilke, men vi er overbevist om, at den lette adgang til at kommunikere via fleksible hjemmesider vil skubbe på udviklingen og give visionære hoveder friheden til at udtrykke sig og blive set og hørt.

Flere nyheder

Forbind hjemmesiden med en shop
2020 M04 28
Det er nemt at koble en webshop til et site bygget med svift.net. Vi ser på, hvordan du kan komme i gang med at sælge produkter og ydelser via platformen. (...)
Hjemmesiden holder altid åbent
2020 M04 23
Har Corona-krisen lært os noget om digital tilstedeværelse, så er det, at hjemmesiden er den del af forretningen, som aldrig lukker ned. (...)
Fra knoglekølle til hjemmeside: Jagten på det perfekte redskab
2020 M03 26
At udvikle software er at fortsætte en jagt, der har stået på siden tidernes morgen. Vi er på sporet af det perfekte redskab til at bygge en hjemmeside med. (...)