Sæt hjemmesiden i bevægelse
Intet kan måle sig med levende billeder, når det gælder om at formidle et budskab hurtigt og effektivt. Her er en guide til brugen af video på nettet.
2019 M12 18

Name: quill-outline-tint.png.

Video: Tom Fisk

10 guidelines til video på websitet

Alt afhænger af øjnene der ser. Først skal øjnene dog lige opdage det, der er at se på. I en myldrende gade vil der ikke være to personer, som kommer hjem med de samme indtryk.
En knallert i høj fart tiltrækker sig måske et øjebliks opmærksomhed. Det larmende skiller sig ud, mens blikket instinktivt fanges af objekter i bevægelse - og det forsøger gadens handlende at udnytte med blinkende reklamer og blafrende bannere.
På en hjemmeside kan vi bedre styre, hvad besøgende lægger mærke til. Hjemmesiden er et rum, som vi selv indretter og suverænt bestemmer over, her kan små animationer fange blikket og lede opmærksomheden derhen, hvor vi gerne vil, mens videoer i loop, vil være næsten umulige at overse.
“Alle erfaringer siger, at videoen som medie møder mindre modstand end teksten, når besøgende orienterer sig på en hjemmeside.”
Alt, hvad vi sætter på en hjemmeside, handler om at kommunikere. Det gælder ikke kun om at fange den besøgendes opmærksomhed, det gælder om at fastholde den og fortælle en historie så effektivt som muligt. Til det formål er video ekstremt velegnet.
Fortællende billeder i bevægelse
Ingen siger, at det skal være et anmassende virkemiddel, tværtimod: Video-elementet kan bruges meget diskret og effektfuldt som stemningsskabende baggrund - måske med noget faldende sne eller ringe i vand.
Det kan bruges æstetisk til at imponere med, og man kan lade det være op til den besøgende selv at bestemme, om videoen skal afspilles eller ej. Med et appellerende cover image, kan et udvalgt stillbillede få lov at stå for sig selv - og forhåbentlig tilskynde iagttageren til at trykke på play.
Vi vil gerne nå at fortælle så meget som muligt i det begrænsede tidsrum, vi har de besøgendes opmærksomhed. Hvis det er en kliché, at et billede siger mere end tusind ord, så ligger der formentlig en halv sandhed gemt et sted. Og hvor mange ord kan en video så ikke erstatte?
I hvert fald kræver tekster mere tålmodighed. Og tålmodighed er ikke nødvendigvis det, besøgende på en hjemmeside har mest af. Skrevne ord vil dog altid være vigtige på et website - ikke mindst som metatekst, der fortæller søgemaskinerne, hvad videoer og andet indhold handler om!
Alle erfaringer siger, at videoen som medie møder mindre modstand end teksten, når besøgende orienterer sig på en hjemmeside. Det er åbenbart nemmere at forholde sig til filmen som fortællende element - og det skyldes nok ikke kun øget underholdningsværdi, men også oplevelsen af at få leveret flere informationer på kortere tid.
Videoer: Peter Fowler og Iggy Poptratz
6 gode grunde til at bruge video
Videoer og animationer er blevet spået en dominerende rolle som fremtidens platform for markedsføring af produkter på nettet. Og den fremtid er åbenbart nu! Efter i flere år at have været den hurtigst voksende tendens inden for content marketing udgør levende billeder i dag mere end 80 procent af al webtrafik.
Men hvis vi lige skal samle nogle af de vigtigste argumenter for video på hjemmesiden - så ser de sådan her ud:
1. Besøgende bliver længere på hjemmesiden. I gennemsnit 2-3 gange længere sammenlignet med sider, der kun benytter billeder og tekst. Søgemaskinerne bruger dwell time som indikator på en hjemmesides popularitet, og derfor har det betydning for sitets rangering. Det er med andre ord godt for SEO.
2. Videoer skaber indlevelse og vækker tillid. Besøgende, der selv har klikket på en video, har i højere grad følelsen af at involvere sig. Man er mere lydhør over for budskabet, og afsenderen fremstår mere troværdig, fordi videoer kan opfattes som kig ind bag hjemmesidens facade.
3. Videoer fortæller historien mere effektivt. Det kan ofte være omstændigt at beskrive en organisations arbejde, og det er mange gange nemmere at vise et produkt udfolde sig, eller resultatet af en idé på film, end det er at skrive om det - i hvert fald har den travle iagttager lettere ved at tage det ind.
4. Det virker seriøst og professionelt. Hvis der er brugt tid på produktionen, vil en film på hjemmesiden sætte tyk streg under afsenderens professionalisme. Det gælder selvfølgelig for alt indhold, at det skal være gennemarbejdet, men med video kommer man lidt længere med få midler.
5. Videoen hjælper besøgende med at træffe valg. Glem ikke at betragte video-elementet som en service til den besøgende. Den vellykkede video har altid seerens behov i fokus. Når man besøger et website, gælder det som regel om hurtigt at finde ud af, om sitet giver svar på de spørgsmål, man er kommet med. Til det kan filmklip fungere som en venlig håndsrækning.
6. Videoer bliver delt. Sidst men ikke mindst er videoer meget velegnede til at skabe interaktion mellem den besøgende og sitets indhold. Man er generelt mere tilbøjelige til at dele hjemmesidens indhold på sociale medier, hvis der er levende billeder involveret.
4 ting du bør overveje
Hvadenten du har fået lavet en flot optagelse med drone, eller du har trukket telefonen og skudt en film fra hoften, så er der et par ting, som er værd at have med i overvejelserne:
1. Undertekster kan være nyttige. Mange film på nettet bliver afspillet uden lyd. Derfor kan undertekster være en hjælp - selvfølgelig også til folk med nedsat hørelse.
2. Videoen må ikke blive for lang. Selvom folk generelt har mere tålmodighed med film end med tekster, er der også her grænser. En introduktionsvideo på 60 sekunder kan i mange tilfælde være nok - og den skal næppe være længere end 5 minutter.
3. Brug meta-beskrivelser. De levende billeder taler gerne for sig selv, men søgemaskinerne har brug for hjælp til at indeksere dem. Tilføj derfor en kort beskrivende tekst, som forklarer hvad videoen indeholder.
4. Nem illustration til blogindlæg. Samspillet mellem tekst og billeder kan rigtig få lov at folde sig ud på bloggen. En video med et flot cover image vil i mange tilfælde kunne erstatte det statiske billede. Ja, videoen kan i nogle indlæg endda være selve det primære indhold.
Et element i editoren
I svift.net er video-element multifleksibelt. Det betyder, at det kan indsættes på alle niveauer som baggrund i body, site-container, sektioner, rækker eller spalter. Mulighederne er ubegrænsede.
Der kan skrues ned for synligheden, så afspilningen giver en diskret effekt. Den kan køre i loop eller tilføjes et stillbillede som cover image.
Elementets udseende er fuldt integreret i det til enhver tid valgte design-tema, hvilket betyder, at play-knappen og afspilningspanelet er koblet op til de valgte farver og skrifttyper, som giver hjemmesiden et stringent og sammenhængende udtryk på tværs af alt indhold.
Du bestemmer, om du vil uploade dine videoer som filer, eller om du vil afspille dem direkte fra Youtube.
Vores egen introduktionsvideo kan du se herunder. Den har vi fået David Eilertsen fra Motionlab til at lave for os:


For os var det vigtigt at få en video, som hurtigt og effektivt kunne formidle vores vision: En legende let måde at lave hjemmesider på!
Speaket til introduktionsvideoen:
Vi lever i en verden, hvor information deles med lysets hast, og hvor det kan være svært at trænge igennem og blive hørt i mængden
Hvordan kommer man bedst i kontakt med mennesker, som skal høre om ens ide eller produkt?
Vi mener, at hjemmesider er den bedste måde at formidle et budskab på online. Og vi synes, det skal være legende let!
Vi tager os af alt det tekniske, så du kan koncentrere dig om det vigtigste – at lave et smukt og virkningsfuldt site.
Det gode indhold er nøglen til enhver succesfuld hjemmeside.Med svift-nets editor trækker du elementer og skabeloner derhen, hvor du ønsker det på dit site.
Du skriver din tekst og indsætter dine billeder med lethed, og ser præcist dét som dine besøgende ser.
Og du kan selvfølgelig få dit indhold til at stå knivskarpt på alle enheder fra computere til smartphones og tablets.
Indholdet er vigtigt, men det er din hjemmesides design og udseende også.
I Design-appen styrer du, hvordan tekst, farver og størrelser skal se ud.
Du kan vælge blandt flere flotte temaer, som du kan ændre og gøre til dit eget – kun fantasien sætter grænser!
Når du er klar, så aktiverer du dit site og udgiver dit indhold til verden…
Et flot og spændende site kræver også vedligeholdelse, og her er teamwork vigtigt! Derfor har vi gjort samarbejde i teams let og meningsfuldt, så I sammen kan opnå øget trafik og succes med jeres hjemmeside.
Dit site kan nemt tilpasses dine behov, og vokse i takt med din organisation og dit team.
Du bestemmer, hvilke funktioner, du vil benytte dig af, og betaler kun for det, du har brug for.
Har du også en god ide, så kan du komme i gang med din hjemmeside allerede i dag!
Svift.net: din vision, dit site.

Flere nyheder

Forbind hjemmesiden med en shop
2020 M04 28
Det er nemt at koble en webshop til et site bygget med svift.net. Vi ser på, hvordan du kan komme i gang med at sælge produkter og ydelser via platformen. (...)
Hjemmesiden holder altid åbent
2020 M04 23
Har Corona-krisen lært os noget om digital tilstedeværelse, så er det, at hjemmesiden er den del af forretningen, som aldrig lukker ned. (...)
Fra knoglekølle til hjemmeside: Jagten på det perfekte redskab
2020 M03 26
At udvikle software er at fortsætte en jagt, der har stået på siden tidernes morgen. Vi er på sporet af det perfekte redskab til at bygge en hjemmeside med. (...)