Det evigt unge website: Eller hvor længe lever en hjemmeside?
Vil man vide, hvad et website reelt koster, er det en god idé at interessere sig for sitets forventede levetid. Prisen hænger nøje sammen med holdbarheden.
2020 M02 26
Name: clock-outline-shade.png.

Tidens tand

Som alle andre konstruktioner vil hjemmesider, der ikke vedligeholdes, naturligvis forfalde. Det er uundgåeligt, at der kommer en dag, hvor det, der hitter lige nu, fremstår gammelt og udtjent.
Lad os prøve at se lidt på hvilke faktorer, der spiller ind og påvirker denne aldringsproces. Der er nemlig meget, vi kan gøre for at ændre på udløbsdatoen. Tidens tand gnaver alle steder - også i vores online tilstedeværelse - men der er gode måder at indrette sig på.
Som det første bør vi begynde med at se på den reelle pris som noget, der afhænger af holdbarheden. Mange glemmer det, når de køber en ny hjemmeside. I processen med at vælge det rigtige design og indhold glemmer de simpelthen denne banale overvejelse:
Hvornår skal jeg igen ud og betale for et nyt site?
Det er jo desværre ikke en engangsinvestering, der varer evigt. Derfor er det snusfornuftigt at have tidsperspektivet med i etableringsfasen. For den, der tænker sig om her, er der rigtig mange penge at spare.
Hvorfor ældes en hjemmeside?
Hvis din første tanke i mødet med en hjemmeside er, at den da vist har en del år på bagen - ja, så er det sandsynligvis ikke helt forkert. Vi ser det med det samme, fordi tiderne skifter ubemærket og tager teknologier og designretninger med sig.
Det, der engang var nyt og smart, har i bedste fald en klassisk feeling over sig, når man kommer lidt på afstand af det. Det er klart, at brandet bag sådan et website også risikerer at blive forbundet med stilstand.
For ejeren af et lille informationssite, der bare vil udstille nogle få kontaktoplysninger, er det selvfølgelig irriterende, at form på den måde vægtes højere end indhold. Men alt, vi gør (også det vi ikke gør), sender kommunikerende signaler, der vil blive opfanget. Det kan ikke undgås.
Kort sagt ældes hjemmesiden lidt, hver gang virksomheden ændrer sig. Den ældes, når de besøgende ændrer adfærd, når f.eks. nye typer skærme tages i brug eller når skrift- og billedsprog udvikler sig. Hjemmesiden er blevet gammel i det øjeblik, den ikke længere er i sync med virksomhedens budskaber, når den præsterer dårligere på målbare parametre - eksempelvis iagttaget vha. Google Analytic.
Når browseren ovenikøbet advarer imod en hjemmeside med ordene “Ikke sikker”, er der tale om manglende kryptering og en forældelse, der gælder teknologien. Et opdateret SSL-certifikat er blevet helt nødvendigt - hvis man vil signalere sikker hjemmeside.
Name: elena-koycheva-VmcIMhuWCac-unsplash.jpg. Description: En hånd holder et vækkeur foran en lyserød og lyseblå baggrund. . Credit: Elena Koycheva.
Findes den evigt unge hjemmeside?
Hvor længe lever et website?
Hjemmesidens holdbarhed er en omdiskuteret størrelse. Af og til kan man støde på sider, der ser ud præcis som de gjorde for ti år siden. De findes med andre ord stadig, men effekten af dem må formodes at være aftaget - i hvert fald hvis besøgendes førstehåndsindtryk og søgemaskiners indeksering følges nogenlunde ad.
Svaret på, hvornår det er på tide igen at give sitet en overhaling, vil afhænge meget af, hvem og hvor i branchen man spørger. Designeren vil måske sige hvert andet år, mens softwareudvikleren vil sige hvert fjerde.
Orbit Media Studios lavede deres egen undersøgelse blandt 200 websites til marketing og fandt ud af, at den gennemsnitlige levetid blandt dem var: 2 år, 6 måneder og 27 dage!
Vi vil imidlertid gerne introducere en helt anden måde at betragte hjemmesidens levetid på. Hvis dét er virkeligheden, at en effektiv virksomhed skal investere i en ny hjemmeside så ofte som tilfældet viser (hver gang der er gået godt og vel 2,5 år), så er der jo et kæmpe potentiale i livsforlængelse til hjemmesider.
Forlæng hjemmesidens liv!
Vi vil udskyde websitets udløbsdato - gerne betragteligt. Og til det er der to vigtige nøgleord der skal understreges: Frihed og Fleksibilitet.
Nej, der er ikke noget der varer evigt, i hvert fald ikke uden vedligeholdelse - og det er lige præcis vedligeholdelsen der er interessant her. Hvis du kan slippe helt for den tekniske vedligeholdelse og samtidig få fri adgang til nem og fleksibel redigering af websitets indhold og design, så er banen kridtet op for fremtiden.
Vi kalder det hjemmesider som en service: Kombinationen af centralt styret vedligeholdelse, opdateringer på tværs af platformen og brugerens frihed til at redigere indhold og design på alle niveauer giver helt nye perspektiver i forhold til at forlænge hjemmesidens liv.
Softwaren er altid opdateret, elementer og moduler spiller altid sammen - ejeren af hjemmesiden skal hverken forholde sig til koder eller en konstant strøm af notifikationer om plugins der skal støves af for at fungere.
Grunden til at mange hjemmesider går i designmæssig forfald er, at det er besværligt at redigere i dem. Hvis man derimod som bruger nemt kan gå ind og justere på farver, billeder og tekster, ja så bliver det gjort i tide. Hvis det er nemt at give sine sider et nyt layout og flytte rundt på elementerne, ja så får man lavet de små justeringer løbende, som gør at hjemmesiden forbliver frisk.
Derfra er der ikke langt til det evigt unge website!
Slut med den traditionelle tænkning
Sådan kan vi forlade den gamle måde at tænke hjemmesidens liv på. Du skal ikke købe en ny hjemmeside hvert andet eller tredje år, men simpelthen lade den samme hjemmeside udvikle sig organisk, mens din virksomhed udvikler sig.
Vejen til det evigt unge website går gennem en teknisk platform, der holdes opdateret og giver dig fuld manøvrefrihed i forhold til indhold og design.
Hvor svært er det at redigere din hjemmeside? Svaret vil mange gange afgøre hvor længe du har god effekt og glæde af din online repræsentation .
Hvis det er en tung beslutning at skulle gå i gang med et redesign, så er der stor sandsynlighed for, at det vil blive gjort for sent - altså når hjemmesiden engang fremstår forældet.
Hold den frisk, og gør det nemt!
En fleksibel editor med nem adgang til redigering af indhold og design giver brugeren mulighed for selv at holde websitet ungt. Svift.net

Flere nyheder

Forbind hjemmesiden med en shop
2020 M04 28
Det er nemt at koble en webshop til et site bygget med svift.net. Vi ser på, hvordan du kan komme i gang med at sælge produkter og ydelser via platformen. (...)
Hjemmesiden holder altid åbent
2020 M04 23
Har Corona-krisen lært os noget om digital tilstedeværelse, så er det, at hjemmesiden er den del af forretningen, som aldrig lukker ned. (...)
Fra knoglekølle til hjemmeside: Jagten på det perfekte redskab
2020 M03 26
At udvikle software er at fortsætte en jagt, der har stået på siden tidernes morgen. Vi er på sporet af det perfekte redskab til at bygge en hjemmeside med. (...)