Historien om hjemmesider - del 4/4
Denne artikelserie i fire dele går på opdagelse i hjemmesidernes historie og forsøger sig afslutningsvis med et kig ind i fremtiden.
2019 M02 14
Name: hero-image-part4.png. Credit: svift.net.
I denne artikelserie har vi fulgt en udviklingshistorie vedrørende vores online kommunikation - fra internettets spæde begyndelse over sociale mediers opståen til nye måder at dele og tilgå data. I dette sidste kapitel vil vi sætte fuld fart på visionerne og give svift.nets bud på fremtidens hjemmesider. Det kommer til at handle om brugernes frihed, om dynamiske applikationer og fuld fleksibilitet.

Fremtiden er nu!

Mens nye teknologier forandrer verden i et stadig hurtigere tempo, forholder det sig vistnok noget anderledes med os mennesker. Vi er ikke så nemme at lave om på - og det er sikkert meget godt. Men når man har set hjemmesidernes historie folde sig ud over næsten tre årtier med en perlerække af tekniske nybrud, er det alligevel tankevækkende, hvor lidt den gennemsnitlige brugeres forhold til hjemmesider har ændret sig.
Selvom redskaberne til at designe hjemmesider er blevet tiltagende mere brugervenlige, og selvom flere og flere dagligt deltager i online aktiviteter på stadig flere måder, lader det til, at det store flertal fortsat opfatter hjemmesiden som et svært tilgængeligt område forbeholdt specialister.
Og måske er det ikke så mærkeligt, at man har vænnet sig til den opfattelse. Valget har længe stået mellem at betale eksperter for at lave en skræddersyet hjemmeside, der virker, eller at købe et mere eller mindre rigidt selvbygger-program, som lover mere end det kan holde. De “billige” alternativer, hjemmeside-skabeloner, der låser brugeren til nogle definitive designvalg, har tilsyneladende ikke været gode nok.
Name: WYSIWYG.PNG. Description: Screenshot fra svift.net - astronaut omgivet af editeringsmuligheder. . Credit: svift.net.
Nytænkning i forholdet mellem indhold og design
Men der er forandringer på vej. Problemer er til for at blive løst, i svift.net skubber vi lige nu på udviklingen ved hjælp af den sidste nye webteknologi. Det kan vi, fordi vi har stillet os op på skuldrene af nogle virkelig visionære bidragydere til en lang række open source-initiativer - og fordi vi har indset behovet for at fjerne de tekniske barrierer og dermed give brugerne adgang til fuldkommen frihed i redigeringen af hjemmesider. Det har krævet, at vi nytænker forholdet mellem indhold og design.
Hele idéen bag svift.net handler om systemarkitektur. En færdig hjemmeside-skabelon med et præfabrikeret design er ikke meget værd, hvis den i al fremtid låser brugeren til nogle valg, som ikke kan gøres om uden tab af information til følge. Men sådan er virkeligheden nu engang for de mange selvbygger-programmer, markedet har kunnet tilbyde.
Name: editor.PNG. Description: Svift.nets ikon for editering af indhold svævende på en stjernehimmel.. Credit: svift.net.
Jo, man har kunnet vælge mellem et hav af skabeloner og store flotte baggrundsbilleder. Problemet er bare, at de indledende designvalg sætter en endegyldigt styrende ramme for indholdet. Man er blevet lovet fuld fleksibilitet, men når det kommer til stykket, har man bevæget sig ned ad et ensrettet spor uden reel mulighed for at vende om. Ligesom alle andre indretninger vil en hjemmeside før eller siden trænge til at blive shinet op eller møbleret om, og så har man brug for at kunne justere på enhver detaljer.
Vores løsning er at vende op og ned på strukturen: I svift.nets editor bygges sitet op nedefra ved hjælp af multifleksible komponenter, alt er modulært, skalerbart og opdateret med den nyeste webteknologi. Vi holder design og indhold adskilt, hvilket tillader brugeren at ændre på alle parametre og samtidig fastholde et harmonisk visuelt udtryk. Med andre ord sikrer vi brugeren reel frihed og fleksibilitet, samt en effektiv måde at samarbejde på tværs af faglige kompetencer.
Introduktionsvideo til svift.net
Dit helt eget suveræne online rum
Med friheden til at indrette sig, som man vil, følger også muligheden for at blive herre i eget hus på nettet. Hvis ordet skal give mening, skal man kunne føle sig hjemme på sin hjemmeside, og det skal være svift.nets bidrag til Historien om hjemmesider. Vi vil for det første gøre det muligt og dernæst nemt at etablere, vedligeholde og når som helst ommøblere sit helt eget suveræne online rum.
Hjemmesider er mere end blot tekst og billeder sat sammen i flotte layouts - de er identitetsskabende markører. Både privatpersoner, virksomheder og organisationer bruger den digitale platform til at fortælle deres historier, dele deres ideer og skabe kontakt til omverdenen.
Name: En kasse at stå på.PNG. Description: Svift.net hæver dit budskab op over mængden - i en skov af skilte er svift.net platformen for dit budskab.. Credit: svift.net.
Bliv set med svift.net
Men hjemmesider skal opdateres, de skal udvikle sig med dem, de repræsenterer. De sygner hen og støver til, hvis ikke nogen tager hånd om dem og plejer dem. Hvor ofte er man ikke kommet forbi et site og tænkt, at her har der vist ikke været aktivitet de sidste par år? Årsagerne til stilstanden kan være mange, men ofte skyldes de, at det er for besværligt eller uoverskueligt for sitets ejer at redigere.
Det vil svift.net lave om på. Nøglerne til sitet hører til hos sitets ejer. Man skal frit kunne forme og formidle sit budskab uden at støde på tekniske barrierer, og man skal kunne samarbejde med sit team om at få ført sine ideer ud i livet - ud på hjemmesiden.
Dynamiske hjemmesider
Verden summer af aktivitet og virkelyst, alting går hurtigere, og vi skal kunne nå længere på kortere tid. Lyder det stressende? Ja, men nogle gange er løsningen enkel: Vi har brug for bedre redskaber!
Og vi har brug for at ændre vores forhold til online indhold - det skal ikke være noget statisk, der bare udgives én gang - som et trykt tidsskrift, permanent forseglet. Med svift.net er det meget enkelt at skifte designtema, eller at rette indholdet til, så besøgende altid lander på en hjemmeside, som afspejler afsenderens bevægelige verden.
Name: color-palette-box.png.
Svift.nets design-app
Med vores cloud-infrastruktur og et system funderet på software as a service folder mulighederne sig ud for alle med en internetforbindelse. Du behøver ikke være digital alkymist, det er nok at du er interesseret i at fortælle en historie. De sociale mediers ensrettede profiler har for længst skabt efterspørgslen efter at være i kontrol med vores egne historier, og selv sætte rammerne for dem. Svift.nets hjemmesider tilbyder netop det: kontrol med unikke rum, egen indretning, fordybelse og frihed til at udtrykke sig på egne præmisser.
Brugerne bestemmer
Kernen i vores vision er en brugerstyret fremtiden, hvor de største influencers er brugerfeedback, community og samarbejder. Hos svift.net får du et professionelt værktøj, som betyder, at det aldrig har været nemmere at lave og administrere din hjemmeside og på den måde præsentere dine produkter eller services, så de tager sig bedst muligt ud – det omfatter selvfølgelig også, at vi har gjort det legende let at brugerdefinere og designe din hjemmesides udseende, så den afspejler din virksomheds værdier.
Name: Samarbejdende team.svg. Description: Forskellige kompetencer sættes i spil og samarbejder om et site. Credit: svift.net.
Samarbejde
Det, vi gør op med, er programmer, der er låst til nogle stagnerede teknologier, som giver brugerne begrænset manøvrefrihed i redigeringen og en uhensigtsmæssig måde at samarbejde på. Alle niveauer af svift.net er udviklet i JavaScript. Resultatet er hurtige webapplikationer, som er nemme at anvende og som giver samarbejdende teams mulighed for at redigere et site med forskellige brugerroller (site-ejer, administrator, designer, tekstforfatter mfl.).
Start småt, tænk stort og hold dig nysgerrig
En nystartet virksomhed, organisation eller freelancer har måske bare brug for en enkel landingside med nogle få informationer og kontaktoplysninger. Sådan en side kan senere suppleres med undersider og lidt efter lidt tilføjes mere og mere indhold i takt med, at foretagendet vokser. Du kan hurtigt komme i gang og siden tilpasse sitet til nye behov.
Tænk på din hjemmeside, som noget, der kan udvikle sig hen ad vejen - ikke som noget der partout skal færdiggøres én gang for alle. Svift.net understøtter dit work in progress med en ubesværet adgang til redigering.
Name: Blog modul.PNG. Description: Blog: Et gratis modul klar til at blive aktiveret. Credit: svift.net .
Blog-modulet kan tilføre hjemmesiden liv.
Hver gang, du tilføjer indhold, har du noget nyt at meddele verden, og ved kontinuerligt at fodre nettet med informationer viser du søgemaskinerne, at der igen foregår noget hjemme hos dig. Det er godt for SEO (søgemaskineoptimeringen), så hold bare motoren i gang, din hjemmeside arbejder for dig i det øjeblik, du udgiver den. Du behøver slet ikke at have alt på plads, når du trykker på aktiver-knappen, for en hjemmeside, hvor indholdet fornyes engang imellem, er slet ikke en dårlig ting.
Det siger sig selv, at en hjemmeside skal fungere på alle enheder i dag, om det er din smartphone, tablet, laptop eller desktop PC, så skal sitet være funktionelt og indbydende for at have en effekt på din forretning. Vi så i forrige kapitel på, hvor vigtige mobilvisninger er for søgemaskinerne, så svift.net sørger selvfølgelig for, at hjemmesiderne er responsive. Behovet for at tilpasse sig nye skærmtyper vil kun stige med tiden.
Name: Forskellige skærme.svg. Description: En hjemmesides indhold vises på fire forskellige skærme. Credit: svift.net.
Responsive hjemmesider.
Hvor er vi nu, og hvor vil vi gerne hen?
I svift.net har vi både visioner og forhåbninger på brugernes vegne, men vi kan se, at vores initiativer vil præge udviklingen. I Historien om hjemmesider er vi lige dér, hvor der er behov for at lukke brugerne helt ind og give fri adgang til at udtrykke sig, som man vil. Vi fjerner de sidste tekniske forhindringer og gør konstruktion af hjemmesider tilgængeligt for alle, der vil være med.
Det er den tendens, vi allerede har set konturerne af. Mange har fået mod på selv at gå i gang, men når det går op for folk generelt, at det ikke engang kræver mod at gå i gang, ja så er vi godt inde i næste fase: En fuldtonet, brugerdreven revolution - hvor kun et stadig mindre fåtal vil have problemer med at etablere sig og udtrykke sig i sit eget suveræne online rum.
Vi kommer til at se en strøm af ideer og måder at udtrykke sig på, måder som vi i dag af gode grunde ikke kan forestille os, fordi vi ikke har tænkt tankerne endnu. Men det vil blive konsekvenserne af, at ikke bare flere, men mange flere får mulighed for at blande sig og skubbe på udviklingen. Det kan godt være, at vi mener, at der er fart på lige nu, men bare vent… det bliver supersonisk!
Da det ikke længere var forbeholdt fyrster og munke at skrive, tog skriftsproget en storm af nye ideer med sig - med pen og papir i hænderne ændrede menigmand verden. Vi må forvente, at den nye, lettilgængelige hjemmeside-teknologi vil bidrage med nye spændende kapitler til den udviklingshistorie.

Flere nyheder

Forbind hjemmesiden med en shop
2020 M04 28
Det er nemt at koble en webshop til et site bygget med svift.net. Vi ser på, hvordan du kan komme i gang med at sælge produkter og ydelser via platformen. (...)
Hjemmesiden holder altid åbent
2020 M04 23
Har Corona-krisen lært os noget om digital tilstedeværelse, så er det, at hjemmesiden er den del af forretningen, som aldrig lukker ned. (...)
Fra knoglekølle til hjemmeside: Jagten på det perfekte redskab
2020 M03 26
At udvikle software er at fortsætte en jagt, der har stået på siden tidernes morgen. Vi er på sporet af det perfekte redskab til at bygge en hjemmeside med. (...)